Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3601 δολάρια από το επίπεδο των 1,3575 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3576 δολάρια.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία στο τέλος εβδομάδας, την οποία προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί, προκειμένου να προσμετρήσουν την δύναμη τους και στην πλέον κρίσιμη απόφαση για την άρση του πλαφόν στο Δημόσιο Χρέος της χώρας. Στο μεταξύ διαφαίνεται στον ορίζοντα συμβιβαστική πρωτοβουλία από μέρους του προέδρου Ομπάμα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Gene Sperling, είναι πιθανόν να προκριθεί μία βραχυπρόθεσμη άρση του ανώτατου ορίου του Δημοσίου Χρέους.

Αρνητικό το κλίμα για το δολάριο μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις οποίες αναθεωρείται προς τα κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και οι προειδοποιήσεις που απεύθυνε αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχει μία χρεοκοπία της Αμερικής. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,9% και 3,6% το 2014 (έναντι ρυθμού 3,1% και 3,8% αντιστοίχως που προέβλεπε τον Ιούλιο). Αντιθέτως το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για τη ευρωζώνη εκτιμώντας ότι η ύφεση εφέτος θα περιοριστεί στο 0,4% από 0,6% που προέβλεπε τον Ιούλιο, ενώ για το 2014 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% (από 0,9% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή αξίας 1 εκατ. ευρω η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 9,23% από 9,21% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,82% % να διαμορφωθεί στο 7,41% από 7,42% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53% από 0,55% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44% από 0,45% το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225% , ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.