current views are: 1

9 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση08:33

Κομισιόν: Η Ελλάδα να αυξήσει τους φόρους σε πετρέλαιο κίνησης, ρεύμα και φυσικό αέριο

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης συστήνει με έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δημοσίευση 08:33’
αρθρο-newpost

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης συστήνει με έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει αυτομάτως και την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης προτείνει στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Βεβαίως στην έκθεσή της καταγράφεται η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα όπως και η πρόβλεψη για επιστροφή της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάκαμψης εντός του 2014. Oι αναλυτές της Κομισιόν αναγνωρίζουν πως στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών βαρών μέσα σε έναν χρόνο. Συγκεκριμένα στη χώρα μας μόνον πέρυσι καταγράφηκε αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 3,9% αποκλειστικά από τη φορολογία εισοδήματος. Αυτή η αύξηση είναι, μάλιστα, με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (μόλις 0,3% κατά μέσο όρο).

Κι όμως οι ίδιοι αναλυτές εμφανίζονται να ζητούν για την χώρα μας και μια σειρά άλλων χωρών αναδιάρθρωση (με δυο λόγια αύξηση) του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο καθώς και των φόρων (εν προκειμένω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% για το επίδομα θέρμανσης που έχει υποβληθεί στην τρόικα, με στόχο να πέσει η τιμή του πετρελαίου από τα 330 στα 280 ευρώ τον τόνο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την Έκθεση
 


σχετικα αρθρα