Οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια να αντέξουν δυο ακόμη χρόνια ύφεσης, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο στα stress tests που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ο επικεφαλής της, Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters.

"Με βάση το βασικό σενάριο, που αντανακλά τις δικές μας προβλέψεις αλλά και της τρόικα, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014", τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Με βάση όμως το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα έλθει το 2016 με μικρή ετήσια μείωση του ΑΕΠ έως τότε", σημείωσε.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι το δυσμενές σενάριο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως πρόβλεψη της ΤτΕ για τα stress tests, στα οποία θα υποβληθούν οι Εθνική, Τ. Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι ενισχύεται η αισιοδοξία του για το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η αναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας σε ανάπτυξη αναμένεται να έχει "θετική επίπτωση στο κλίμα" που θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών και επενδύσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Είναι επιτακτικό, τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια, που ανέρχονται μεταξύ 8-9 δισ. ευρώ, να παραμείνουν διαθέσιμα για τον τραπεζικό κλάδο", σημείωσε.