Η «διασωθείσα» με χρήματα των φορολογούμενων ισπανική τράπεζα Catalunya Banc σχεδιάζει να απολύσει από 2.800 έως 4.800 υπαλλήλους από το συνολικό προσωπικό της, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκησή της.

Η μεσαίας δυναμικότητας τράπεζα αυτή έχει συμφωνήσει με τα εργατικά σωματεία στο ύψος της αποζημίωσης για την αποχώρηση των υπαλλήλων. Αυτές θα εξαρτηθούν από τα χρόνια εργασίας τους και από το εάν ο εργαζόμενος επιθυμεί να φύγει με εθελούσια έξοδο ή όχι.

Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στο δυναμικό της θα κληθούν να συμφωνήσουν να εργασθούν είτε με χαμηλότερους μισθούς, είτε λιγότερες ημέρες.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Catalunya Banc είχε κάνει επιτακτική την εθνικοποίησή της το 2011. Το πιστωτικό ίδρυμα είχε εισπράξει περί τα 10 δισ. ευρώ ως βοήθεια στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης 41 δισεκ. ευρώ που έθεσε σε εφαρμογή η ευρωζώνη για τις ισπανικές τράπεζες.

Πλέον, η Catalunya Banc βρίσκεται σε καθεστώς διαχειριστικής επιτήρησης από το ειδικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας FROB, το οποίο σχεδιάζει την πώλησή της, πιθανώς περί τα τέλη του έτους.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, με την περικοπή των θέσεων εργασίας, η τράπεζα θα γίνει «πιο ελκυστική» για τους επίδοξους αγοραστές της. Πληροφορίες θέλουν ως επικρατέστερους ενδιαφερόμενους αγοραστές τους μεγάλους ισπανικούς τραπεζικούς κολοσσούς Santander, BBVA, και CaixaBank.