Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει αύριο Πέμπτη να συζητήσει με μερικούς από τους βασικούς αντιπάλους του σχετικά με την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μέρος του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επιβεβαίωσε ότι ο Μπένερ, ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο σώμα Έρικ Κάντορ και αρκετά ακόμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη βουλή θα λάβουν μέρος στη συνάντηση με τον Ομπάμα. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον δύο στελέχη του Tea Party, ο Στιβ Σάουδερλαντ (Φλόριντα) και η Λιν Τζένκινς (Κάνσας).

Ο εκπρόσωπος του Μπένερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε όλους τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό της ομάδας στα 18 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των προέδρων διαφόρων επιτροπών.

Ο Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός της ημέρας (23:30, ώρα Ελλάδας).

"Εννιά ημέρες μετά το κλείσιμο της κυβέρνησης και μια εβδομάδα πριν από την εξάντληση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, αξίζει να γίνει μια συνάντηση μόνον εάν είναι επικεντρωμένη στην εξεύρεση μίας λύσης", επισήμανε ο εκπρόσωπος του Μπένερ.

Πάντως ο Ομπάμα διεμήνυσε νωρίτερα ότι θα ασκήσει βέτο σε ένα νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την παράταση της χρηματοδότησης της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) κατά την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών του κράτους.

Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει μια σειρά παρόμοια νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας την να ψηφίσει το ταχύτερο ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Γερουσία για να λειτουργήσει κανονικά εκ νέου ολόκληρος ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός.