Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε συμφωνία με την κεντρική τράπεζα της Κίνας για τη δυνατότητα ανταλλαγής των νομισμάτων τους (currency swap line) αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, τονίζοντας ότι αυτή καταδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Ευρώπης. 

Με βάση τη συμφωνία, που έχει τριετή διάρκεια, η ΕΚΤ θα έχει δυνατότητα να αγοράζει από την κινεζική κεντρική τράπεζα το νόμισμά της έως το ποσό των 350 δις. γιουάν, ενώ η κινέζικη κεντρική τράπεζα θα μπορεί να προσφύγει σε χρηματοδότηση ύψους 45 δις. ευρώ από την ΕΚΤ.

Ο στόχος των γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων είναι να βοηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν απρόσμενες ανάγκες τους για κεφάλαια σε ξένο νόμισμα. Η ΕΚΤ έχει ήδη συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Ελβετία.

«Η συμφωνία ανταλλαγής επιδιώκει να χρησιμεύσει ως ταμείο για τη στήριξη της ρευστότητας και να διασφαλίσει στις τράπεζες της Ευρωζώνης τη συνεχή προσφορά κινεζικών γιουάν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.