Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, καθώς πρέπει να φροντίσει για την εξασφάλιση της έγκρισης του προϋπολογισμού στη χώρα του.

Η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ψηφισθούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 6 δισεκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014.

Χωρίς αυτή την πολιτική στήριξη, η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει την έγκριση του προϋπολογισμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση, την ώρα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας κ. Κλάας Κνοτ δήλωσε ότι μία ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της χώρας, η οποία προσπαθεί ακόμη να βγει από την ύφεση, στην οποία βρέθηκε στα 8 από τα 10 τελευταία τρίμηνα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις χώρες της Ευρωζώνης στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, αλλά μετέβαλε το σχεδιασμό του την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών. «Λυπάται για την απόφαση αυτή, αλλά αυτή την ώρα έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά θέματα. Αφορούν μία προσπάθεια να υπάρξει στήριξη στα μέτρα του προϋπολογισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από πέντε ώρες συζητήσεων με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που έφθασαν έως τις πρώτες ώρες σήμερα. Δύο από τα πέντε κόμματα, από τα οποία η κυβέρνηση αναζητά συναίνεση, έχουν ήδη εγκαταλείψει τις διαβουλεύσεις. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επρόκειτο να συνεχίσει τις συζητήσεις σήμερα με τα άλλα τρία κόμματα. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης που βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και υποφέρει από μία κρίση ακινήτων, αυξανόμενη ανεργία και υποτονική καταναλωτική ζήτηση.