Προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά η Κύπρος χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος προβλέπει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών 626 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν θα μπορούσε σε μια εποχή όπου οι συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και μειώνουν δαπάνες, να μην ισχύσει το ίδιο και για το κράτος».

Επισήμανε ότι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή «υπερκαλύπτουμε τις παραμέτρους που καθορίζονται στο μνημόνιο» και αφορούν τόσο το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το συνολικό έλλειμμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε «πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν ως εισήγηση ενώπιον της βουλής μαζί με τον προϋπολογισμό» και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περαιτέρω εξορθολογισμό παρεμφερών επιδομάτων (υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας: εξοικονόμηση 18 εκατ. ευρώ), τη συνεισφορά για σκοπούς σύνταξης του συνόλου του εκτάκτου προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας ύψους 3%, τον συνυπολογισμό της σύνταξης χηρείας στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα (8 εκατ. ευρώ) και τη μείωση της συνολικής δαπάνης για την κοινωνική σύνταξη κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 50 εκατ. ευρώ, μέσω στόχευσης.

Υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος ήταν η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700 εκατ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει, μέσω του προϋπολογισμού, εξοικονομήσεις ύψους 626 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είπε πως καλύπτεται «από επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα» και τα οποία προέρχονται «από κάποια μέτρα τα οποία προτείνουμε όσο και από την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ο πρώτος που έχει υποβληθεί στην τρόικα για αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο συνάδει με τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και ότι επιτυγχάνεται το ύψος της ελάχιστης ετήσιας διόρθωσης του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Οι συνολικές δαπάνες, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, δαπανών για τόκους, αποθεματικά και πληρωμές προηγούμενων ετών, προϋπολογίζονται στα 5,599 δισεκ. ευρώ, από σύγκριση με 6,225 δισεκ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας μείωση 10% ή 626 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες προσωπικού αναμένεται να μειωθούν κατά 1,5%.

Μείωση 12,4% προβλέπεται στις μεταβιβαστικές πληρωμές που αποτελούνται κυρίως από τις κοινωνικές παροχές, τις χορηγίες προς τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τη συνεισφορά προς τα ΤΚΑ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Στις κοινωνικές παροχές στόχος είναι να γίνουν εξοικονομήσεις 127 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται χαμηλότερες χορηγίες προς ημικρατικούς οργανισμούς και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές προβλέπονται στα 836 εκατ. ευρώ, από 962 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. Μείωση 10% προβλέπεται στις αναπτυξιακές δαπάνες. Μείωση 12% προβλέπεται στις λειτουργικές δαπάνες και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Τα συνολικά έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, προϋπολογίζονται στα 5,39 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με (αναθεωρημένα) έσοδα 5,638 δισεκ. ευρώ το 2013.

Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,4% το 2014 λόγω των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που λήφθηκαν.

Τα μη φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 13% λόγω της μη διατήρησης των προσωρινών εσόδων του 2013.