Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποστήριξε σήμερα από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

"Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα βρουν μια λύση" στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους και για την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του γεύματος που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης.

Εάν το αδιέξοδο παραταθεί "για πολλούς μήνες ή πολλές εβδομάδες" θα μπορούσε να προκαλέσει "σοβαρές ζημίες στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία", προειδοποίησε ο Ντράγκι.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν παραλύσει εδώ και δέκα ημέρες καθώς το Κογκρέσο αδυνατεί να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης λόγω της διαφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ταυτόχρονα, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται προς το παρόν να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν έναν συμβιβασμό με τον οποίο θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα το όριο του χρέους με αντάλλαγμα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο Ντράγκι έκρινε ότι μια "μακροπρόθεσμη συμφωνία" θα επέφερε μεγαλύτερη σταθερότητα.