Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε μία εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο υπουργείο Οικονομικών οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Χθες πραγματοποιήθηκε κρίσιμη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο όπου ο κ. Στουρνάρας τους ενημέρωσε για την πορεία των προαπαιτούμενων.

Στη σύσκεψη κλείδωσε το τελικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οποίo και θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο πήχης των προσδοκόμενων εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έχει προσδιοριστεί στα 2,85 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που θα βεβαιωθούν θα φτάνουν τα 3,85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα στους βεβαιωμένους φόρους  θα περιλαμβάνεται ρήτρα εισπραξιμότητας του νέου φόρου, βάσει των εισπράξεων από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011, 2012 και 2013.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή  η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ βρίσκεται στο 75% με βεβαιωθέντα έσοδα ύψους 3,85 δισ. ευρώ. Εάν η εισπραξιμότητα αυξηθεί στο 80% τότε θα μειωθούν και οι συντελεστές του ενιαίου φόρου και από τα 3,85 δισ. ευρώ τα βεβαιωθέντα έσοδα θα υποχωρήσουν στα 3,6 δισ. ευρώ με αντίστοιχη προσαρμογή των συντελεστών.

Όσον αφορά τον ενιαίο φόρο, βάσει του τελικού σεναρίου ο φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με 20 συντελεστές ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ θα είναι μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με το παλαιό χαράτσι ακινήτων.

Σχετικά με τα οικόπεδα, ο φόρος  θα υπολογίζεται με 25 συντελεστές ανάλογα με την αντικειμενική τιμή ανά τετραγωνικό, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει φόρος εκκίνησης 1,5 ευρώ ανά στρέμμα που θα αυξάνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση του αγροτεμαχίου.

Εξάλλου όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές θα είναι ελαχιστότατη. Ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε τον φόρο ως δικαιότερο από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, θα παίρνει λιγότερα από περισσότερους.

Σημειώνεται ότι εντός των επομένων ημερών ο νέος φόρος θα τεθεί σε διαβούλευση.