Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις αιγυπτιακές αρχές ώστε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να βοηθήσουμε τη χώρα και το λαό της Αιγύπτου ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να επιλυθούν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των αιγυπτιακών αρχών αφενός, εμάς ως χορηγοί αφετέρου και οποιουδήποτε προσφέρεται να βοηθήσει ώστε να επέλθει η σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας», είπε.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη η Νεμάτ Σαφίκ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, πρότεινε ότι το Ταμείο θα πρέπει να είναι ανοιχτό για ένα κοινό πρόγραμμα της Αιγύπτου με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίες έχουν ήδη ενισχυθεί με δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, το ΔΝΤ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για τη χορήγηση δανείου ύψους 4,8 δις δολαρίων, πριν την απομάκρυνση από τον στρατό του πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο. Το σημερινό αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο φαίνεται ότι επιζητά την επανάληψη των συνομιλιών με το ΔΝΤ όσον αφορά το δάνειο, το οποίο θα συνοδεύεται με δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση πιθανώς εκλάβει ως πολιτικά επικίνδυνες.

Μέχρι στιγμής, η Αίγυπτος έχει λάβει υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια από πολλές χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, που αναμένεται να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και να ξεπεράσει τις ελλείψεις στα καύσιμα. Ωστόσο το δάνειο από το ΔΝΤ, με τους όρους που θα το συνοδεύουν, θεωρείται ευρέως αναγκαίο ώστε να πείσει τους ξένους επενδυτές πως η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται στο σωστό δρόμο.