Ευνοϊκές ρυθμίσεις για 150.000 δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικά δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) κατά τα τελευταία χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση αφορά δύο κατηγορίες δανειοληπτών:

- Όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου για 9 χρόνια, κατηγορία στην οποία ανήκουν περίπου 65.000 νοικοκυριά.

- Δανειολήπτες που έχουν λάβει άτοκα δάνεια από τον ΟΕΚ για αποπεράτωση και επισκευή κατοικίας κι έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν το δάνειο για διάστημα που ξεπερνά τα δύο χρόνια. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 85.000 νοικοκυριά, τα μισά από τα οποία έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», για την πρώτη κατηγόρια, η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, δίχως όμως να επηρεάζεται η επιδότηση του επιτοκίου που προβλεπόταν στην αρχική δανειακή σύμβαση.

Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, προωθείται ξεχωριστή ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών, είτε σε περισσότερες δόσεις είτε εφάπαξ, με έκπτωση του αρχικού κεφαλαίου έως και 50%.