Όχι μόνο δεν προκαλεί προβληματισμό σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία γίνεται λόγος για ανάγκης λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,9 δισ. το 2014 από την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα είναι η τέλεια αφορμή για να έχουν νέες απαιτήσεις από τη χώρα μας, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

«Ίσως, στα κρυφά, οι Ευρωπαίοι να μην είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ» επισημαίνει η εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εκτιμώντας ότι έτσι έχουν την αφορμή για να ασκήσουν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Από την άλλη πλευρά -και αυτό μάλλον ικανοποιεί τη γερμανική κυβέρνηση- τα στοιχεία του ΔΝΤ προσφέρουν μια καλή δικαιολογία για να μη γίνει -κατ`αρχήν- καμία συζήτηση για κούρεμα του χρέους της Αθήνας είτε στη μορφή των μειωμένων επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων είτε με τη μορφή μερικής παραίτησης από την αποπληρωμή τους».

Παράλληλα επισημαίνει τοδημοσίευμα πως «οι Ευρωπαίοι έχουν μεν υποσχεθεί στην Ελλάδα να διαπραγματευτούν για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο υπάρχει ένα παραθυράκι. Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο εφόσον η Αθήνα πληροί όλους τους όρους, θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και ακριβώς αυτό δεν κάνει η χώρα».

Η Die Welt παραδέχεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ, επισημαίνει η DW. Οι ειδικοί του Ταμείου παραπέμπουν στο γεγονός ότι το βάρος του ελληνικού χρέους είναι τόσο ασφυκτικό που θα μπορούσε να πνίξει τη χώρα, εάν οι δανειστές δεν παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Επειδή όμως οι δανειστές φοβούνται τις πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες τους, δεν κινούνται. «Πρόσφατα γινόταν λόγος για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 50 χρόνια, δηλαδή στο πολιτικό άπειρο. Ωστόσο τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ προσφέρουν τη δικαιολογία για να μην γίνουν ούτε καν σκέψεις για αυτό» αναφέρεται.

Η γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη», αφού εξέρχεται με πολύ βραδείς ρυθμούς από την εξαθλίωση και απαριθμώντας για μια ακόμη φορά τις ελληνικές αδυναμίες (ασθενής ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις που δεν προχωρούν και αδυναμία είσπραξης φόρων).

Τέλος, το δημοσίευμα εκτιμά ότι ήταν αδύνατον -όπως απεδείχθη- να επιτευχθεί σε διάστημα ενός ή τριών ετών η «αλλαγή νοοτροπίας» σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση των κρατικών θεσμών. «Και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας, που καλείται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι η ίδια υπεύθυνη για την εξαθλίωση των Ελλήνων», σημειώνεται.