current views are: 3

11 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:43

Τα Ιταλικά Ταχυδρομεία προσπαθούν να σώσουν την Alitalia

Τα Ιταλικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν βοήθεια στην Alitalia προκειμένου ο ιταλικός αερομεταφορέας να αποφύγει την πτώχευση.
 

Δημοσίευση 11:43’
αρθρο-newpost

Τα Ιταλικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν βοήθεια στην Alitalia προκειμένου ο ιταλικός αερομεταφορέας να αποφύγει την πτώχευση.
 

Τα Ιταλικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν βοήθεια στην Alitalia προκειμένου ο ιταλικός αερομεταφορέας να αποφύγει την πτώχευση.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ζήτησε από τα Poste Italiane (Ιταλικά Ταχυδρομεία), μια κρατική εταιρία, να λάβει μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της Alitalia, συνεισφέροντας 75 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ο νέος μέτοχος θα προσφέρει τεχνογνωσία του στους τομείς του λογισμικού, της μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ μελετάται και η δημιουργία μιας παράλληλης αεροπορικής εταιρίας «χαμηλού κόστους» της Alitalia.

Πέντε χρόνια μετά από την αγορά του από όμιλο ιταλών επιχειρηματιών, ο αερομεταφορέας μας έχει συσσωρεύσει χρέη που «ξεπερνούν συνολικά, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai.

Η επικύρωση της συμμετοχής των Poste Italiane στο εταιρικό κεφάλαιο της Alitalia αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (Eni) Πάολο Σκαρόνι έκανε ήδη γνωστό ότι «υπό το φως των νέων θετικών εξελίξεων, η παροχή καυσίμων στον ιταλικό αερομεταφορέα, πρόκειται να συνεχισθεί».

Πέρα από την άντληση ρευστότητας από τα Ιταλικά Ταχυδρομεία, στην αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να συμμετέχουν και ιδιώτες μέτοχοι, με περίπου 215 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόκειται να ζητηθούν δάνεια από διάφορες τράπεζες ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

«Χρειάζεται ανανέωση, μια νέα στρατηγική ανάπτυξης και σταθερό πλαίσιο μετόχων», ανέφερε η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης σε σχετική ανακοίνωσή της. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μοιάζει ουσιαστικά να ζητεί την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της Αλιτάλια.

Σύμφωνα με σχολιαστές, μετά από μια πρώτη φάση σταθεροποίησης πρόκειται να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για την πώληση της εταιρίας στον όμιλο Air France-KLM. «Πρέπει, όμως, να αποσαφηνισθούν οι όροι και το πλαίσιο, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη συρρίκνωση, διότι είναι παράλογο να πηγαίνει κανείς από την Ρώμη στην Μέση Ανατολή περνώντας υποχρεωτικά από το Παρίσι», σημείωσε η εφημερίδα Il Messaggero.

Ο Ιταλός υπουργός μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, τέλος, υπογραμμίζει ότι «η επιλογή των Ιταλικών Ταχυδρομείων δεν αποτελεί επ’ ουδενί παραβίαση των κανόνων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις». Αναμένεται, όμως, και η σχετική τοποθέτηση των Βρυξελλών.

 


σχετικα αρθρα