Οι υπουργοί Οικονομικών και ηγετικά στελέχη των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των 20 (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας δυνητικά αποσταθεροποιητικής κήρυξης αθέτησης πληρωμών από μέρους του ομοσπονδιακού κράτους και την αμερικανική κεντρική τράπεζα να ενεργήσει προσεκτικά όταν αποφασίσει να μειώσει τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ "είναι απαραίτητο να αναλάβουν δράση άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες".

Υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους έχουν αναστείλει εν μέρει τη λειτουργία τους λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και το Λευκό Οίκο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκ. δολάρια.

Διάφοροι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο έχουν προειδοποιήσει πως μια ενδεχόμενη αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει την "οροφή" του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο Αντόν Σιλουάνοφ, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, της χώρας που προεδρεύει φέτος στην G20, τόνισε ότι η αναφορά που έγινε στην ανακοίνωση αντιστοιχεί στην "γενική επιθυμία να δοθεί το ταχύτερο μια λύση στο πρόβλημα".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο σήμερα, αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις γι' αυτό.

Η άρση του αδιεξόδου χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, που η G20 θεωρεί ότι δείχνει σημάδια βελτίωσης αλλά είναι ακόμη αντιμέτωπη με "πτωτικούς κινδύνους".

Εξάλλου η προοπτική του τερματισμού της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ανησυχεί πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς νωρίτερα φέτος η αναστάτωση στις αγορές που ανέμεναν ότι αυτή η κίνηση θα αποφασιζόταν άμεσα τις στέρησε από τη φθηνή ρευστότητα που είχε εισρεύσει σε αυτές.

Ο Σιλουάνοφ επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών για να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικάνους.

TAGS