current views are: 1

12 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:37

Αύξηση του ορίου του χρέους για μεγαλύτερο διάστημα ζητεί ο Ομπάμα

Πιέσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες άσκησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσίευση 11:37’
αρθρο-newpost

Πιέσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες άσκησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Πιέσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες που έχουν προτείνει άσκησε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ συνεχίζεται για 12η μέρα η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις πέντε ημέρες.

Στην εβδομαδιαία του ομιλία ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι επιθυμεί μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

«Δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε, με την πρώτη στα ιστορικά, με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα προέβλεψε ότι «το πλήγμα στην άσπιλη φήμη των ΗΠΑ ως δανειστών δεν θα προκαλέσει μόνο πτώση στις αγορές. Ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός για όλους τους Αμερικάνους».

Αν και οι συζητήσεις του αμερικανού προέδρου με τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές την Πέμπτη και τους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές την Παρασκευή χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Χόβεν, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τον τερματισμό της παράλυσης του κράτους, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο επί μήνες χωρίς επιτυχία.

Εξάλλου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών κατηγορεί εκείνους ότι προκάλεσαν την κρίση, γεγονός που έχει ενισχύσει πολιτικά τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην διαπραγματευτεί για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του κατασκευάζουν μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ και να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά.

«Το κράτος μας έχει κλείσει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Ένα πολιτικό κόμμα παίζει με την στάση πληρωμών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1700. Δεν είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θα συναντηθούν σήμερα στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν τις επιλογές τους, μετά την πρόταση που υπέβαλαν στον Λευκό Οίκο για την βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ώστε να τερματιστεί η παράλυση του κράτους.


σχετικα αρθρα