Σήμερα στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) αναμένεται να συναντηθούν στο Λουξεμβούργo οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα εξέλθει από το διεθνές δανειακό πρόγραμμά της πριν από τα τέλη του έτους, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα κάνει κάτι τέτοιο.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών εκτός από την πρόοδο στην Ιρλανδία, αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες χρηματοδοτούνται επίσης από δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Ιρλανδία βρίσκεται καθ΄οδόν προς την έξοδο από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στα μέλη του κόμματός του, του Fine Gael, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTE.

«Δεν θα σημαίνει πως τελείωσαν τα οικονομικά μας προβλήματα. Ναι, μας περιμένουν ακόμα ευπαθείς καιροί. Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος να διανύσουμε. Όμως επιτέλους, η εποχή της διάσωσης με δάνεια [bailout] τελείωσε. Η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει», πρόσθεσε ο Κένι.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η ομάδα Τόμσεν και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.