Οι βασικές παράμετροι, που θα καθορίσουν τον προϋπολογισμό του 2014 στη Βουλγαρία, αναφέρονται σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλούνται τα ΜΜΕ, ο κατώτερος μισθός στη Βουλγαρία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τα 340 λέβα και η κατώτερη σύνταξη στα 155 λέβα, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει τιμαριθμική προσαρμογή στους μισθούς του δημοσίου. 

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των κρατικών εσόδων στα 81,56 δισ. λέβα το 2014, από τα 79 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα φθάσουν φέτος. Στον τομέα των κοινωνικών παροχών προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αύξηση των επιδομάτων τέκνων, δώρο Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους και μέτρα στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων κοινωνικά ευπαθών ομάδων. 

"Ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι όπως κανένας άλλος κατά τα τελευταία 23 χρόνια" δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TV7 ο πρόεδρος της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού, Γιορντάν Τσόνεφ

"Σε αυτόν τον προϋπολογισμό περιγράφονται τρεις προτεραιότητες. Αυτές είναι η κοινωνική πολιτική, η οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η παιδεία. Τα χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, θα τοποθετηθούν σε δύο ξεχωριστά ταμεία, κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των έργων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων" είπε ο κ.Τσόνεφ, προσθέτοντας ότι η πρακτική της κατανομής των κονδυλίων μέσω των διαφόρων υπουργείων, που ίσχυε μέχρι σήμερα, συντηρούσε τη διαφθορά και την ευνοιοκρατία προς τους φιλικά προσκείμενους στην εκάστοτε κυβέρνηση. 

Για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση των εκάστοτε αναπτυξιακών σχεδίων τους τα υπουργεία, οι δήμοι όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, θα πρέπει να υποβάλλουν τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες θα εγκρίνονται από ειδικά συμβούλια εμπειρογνωμόνων, με ευρεία συμμετοχή αρμοδίων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, σημείωσε ο Τσόνεφ.