Την πεποίθηση του ότι ο εφετινός κρατικός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «σε επίπεδο οκταμήνου - και εννεαμήνου μετά - δείξαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Αν ανατρέξει κάποιος στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού που είναι ρεαλιστικές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Το πλέονασμα που δείχναμε 2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, θα είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι από το συνολικό ύψος αφαιρείται το όφελος από την  αναδρομική μείωση επιτοκίων δανείων, τα ANFAs, τα SMPs δηλαδή τα ποσά που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τη διαχείριση ομολόγων κι έτσι το πλεόνασμα έρχεται στα όρια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού προϋπολογισμού δηλαδή των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ και πάλι το 2013 θα κλείσει με μικρό έστω πρωτογενές πλεόνασμα (της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι «παρά το γεγονός η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί» μεγάλη προσοχή απαιτείται στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως σημείωσε,  «η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας  και ειδικότερα από το επίπεδο της απασχόλησης, καθιστώντας  καθοριστικής σημασίας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Παράλληλα σημείωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες  «διορθωτικές παρεμβάσεις, τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, να αντληθούν πόροι από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή  και να επιτευχθεί η διαρθρωτική θωράκιση  του συστήματος».

Επίσης ανακοίνωσε ότι από 1.1.2014 σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και ξεκινάει η εφαρμογή του πιστοποιητικού ασφαλιστικής συμμόρφωσης, το οποίο αφορά τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες  περιορισμένης ευθύνης, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων