Στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο (11-13 Νοεμβρίου), συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Πέταρ Τσομπάνοφ.

Σε συναντήσεις που είχε ο υπουργός με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ Μέννο Σνελ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ολλανδικής αντιπροσωπείας στην Παγκόσμια Τράπεζα Φρανκ Χίμσκερκ, συζητήθηκαν η εφαρμογή του βουλγαρικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε θεσμικό επίπεδο και το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσομπάνοφ ενημέρωσε του συνομιλητές του, ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται πάνω στην επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για επιχειρήσεις και πολίτες. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης υπογράμμισε την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2014 και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν τον πλέον επείγοντα χαρακτήρα. Επανέλαβε δε την προσήλωση της βουλγαρικής κυβέρνησης στο Καθεστώς Νομισματικού Συμβουλίου (CBA), καθώς και στην πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ αξιολόγησε θετικά τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες στη Βουλγαρία, η εξέλιξη των οποίων, όπως είπε, είναι καθοριστική για την έκβαση των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ο κ. Τσομπάνοφ σημείωσε, ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση άμεσων και δραστικών μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ανταγωνισμού, καθώς και εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα του κράτους.