Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, Μιτς Μακκόνελ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επανέναρξη της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την άρση του αδιεξόδου με το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως όπως επισήμανε υπάρχει ακόμα δουλειά μπροστά τους. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο αλλά δεν είμαστε ακόμη στο στόχο», δήλωσε ο Ρέιντ «Ελπίζουμε ότι με καλή τύχη (...) ίσως αύριο θα είναι μια φωτεινή μέρα».

«Είχαμε μια καλή ημέρα σήμερα, είχαμε μια καλή μέρα και χθες» είπε ο Μακκόνελ. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και ανυπομονούμε να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο εγγύς μέλλον» συμπλήρωσε.

Οι δυο κεφαλές της Γερουσίας Ρέιντ και Μακκόνελ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα τερματίσει τη διακοπή της λειτουργίας πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών που προκλήθηκε την 1η Οκτωβρίου. Επίσης καλούνται να συμφωνήσουν στο όριο του χρέους πριν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας στις 17 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων.