Η δημοσιονομική εξυγίανση και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη στη Σλοβενία, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημαντικά μέτρα που είναι αναγκαία, όπως το άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις, τόνισε ο επικεφαλής του σλοβενικού κυβερνητικού think-tank IMAD Μπόστιαν Βάσλε, κατά την ομιλία του σε επιχειρηματίες στην πόλη Κόπερ.

Ο κ. Βάσλε, απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών της σλοβενικής Περιφέρειας Ίστρια, σημείωσε ότι πολλές εταιρείες θα διοικούνταν καλύτερα από ξένους, απορρίπτοντας παρατηρήσεις, ότι οι ξένοι θα επένδυαν για κερδοσκοπικούς λόγους.

«Η οικονομία μας εξακολουθεί να είναι αρκετά κλειστή, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε δώσει όση σημασία πρέπει στην ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ. Βάσλε στο πρακτορείο ειδήσεων STA, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του. Όπως διευκρίνισε, οι αδυναμίες στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης, ως συνέπεια της έλλειψης ιδιωτικοποιήσεων, υπήρξαν σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των σημερινών κακών οικονομικών συνθηκών.

Πάντως, αν και οι αναφορές του κ. Βάσλε για την υπεράσπιση των άμεσων ξένων επενδύσεων προκάλεσαν αντιδράσεις στο κοινό, ο επικεφαλής της ομάδας των επιχειρηματιών Βόικο Τσοκ σημείωσε ότι η Σλοβενία έχει εξαιρετικά καλή εμπειρία από τους ξένους επενδυτές.