current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση18:33

Αισιοδοξία στην Ιρλανδία για έξοδο από το μνημόνιο

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την άμβλυνση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει, καθώς ευελπιστεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το μνημόνιο που εφάρμοσε σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.

Δημοσίευση 18:33’
αρθρο-newpost

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την άμβλυνση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει, καθώς ευελπιστεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το μνημόνιο που εφάρμοσε σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα την άμβλυνση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει, καθώς ευελπιστεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το μνημόνιο που εφάρμοσε σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι προβλέπονται οικονομίες που τελικά είναι χαμηλότερες από τις αρχικώς ανακοινωθείσες. Οι πολίτες της Ιρλανδίας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη φθορά στα εισοδήματά τους εξαιτίας των αυξήσεων των φόρων, των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, την υψηλή ανεργία και το βαρύ χρέος της χώρας.

«Όταν η πλειονότητα των μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα γίνουν νόμος του κράτους, από την 1η Ιανουαρίου (του 2014), είμαι βέβαιος ότι η Ιρλανδία θα έχει βγει από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ», τόνισε ο Νούναν μιλώντας ενώπιον της βουλής. «Θα έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Ο Νούναν είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν ποσά που εξοικονομήθηκαν από μια συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ώστε να μειωθεί το εύρος των περικοπών, απόφαση η οποία αψηφά τις προτάσεις τόσο της κεντρικής τράπεζας της ίδιας της χώρας, όσο και αυτές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όμως, καθώς η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο μνημόνιό της, ο προϋπολογισμός αυτός δεν αναμένεται να έχει επιπλοκές στην ολοκλήρωση της δανειακής της σύμβασης.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να «διασώσει» τις τράπεζές της μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, γεγονός που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την εξανάγκασε να αποδεχθεί τον δανεισμό από την διεθνή τρόικα των πιστωτών δύο χρόνια αργότερα.

Το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανακοίνωσε ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος συνεχίζουν να βρίσκονται σε προγράμματα κρατικού δανεισμού, ενώ η Ισπανία έχει δεχθεί χρηματοοικονομική στήριξη από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών της.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας επιδιώκει να τονίσει με την εξέλιξη αυτή την ανάκτηση της οικονομικής εθνικής κυριαρχίας της και οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους να διατυμπανίσουν ότι οι πολιτικές λιτότητας φέρνουν αποτέλεσμα.

Αλλά η Ιρλανδία δεν έχει ακόμα τελειώσει με τη λιτότητα. Οι οικονομίες που ανακοίνωσε ο Νούναν φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και αναλύονται τόσο σε αυξήσεις φόρων, όσο και σε περικοπές δημοσίων δαπανών. Ανάμεσα στα μέτρα είναι ένα τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές για να συγκεντρωθεί ένα ποσό 150 εκατ. ευρώ, υψηλότεροι φόροι στα αλκοολούχα ποτά και στα προϊόντα καπνού, κ.λπ.—τα μέτρα είναι κατά τι χαμηλότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα για την εξοικονόμηση 3 δισ. Ευρώ.

Ωστόσο η βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχίζεται στη χώρα των 4,6 εκατ. πολιτών, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τη φτώχεια, την πείνα και την μαζική μετανάστευση πολύ πριν από την εποχή της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης που τόνωσαν οι εύκολες πιστώσεις, οι κατασκευές και οι χαμηλοί φόροι.

«Έχουμε μπει για τα καλά στον δρόμο της ανάκαμψης. Μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον», υποστήριξε ο Νούναν, λέγοντας ότι το κρατικό έλλειμμα το 2014 θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ, θα παραμείνει δηλαδή εντός του στόχου που είχε θέσει η ΕΕ, το 5,1%.

Το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης Fianna Fail κατηγόρησε πάντως την κυβέρνηση για «απόπειρα παραπλάνησης» του λαού, «αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις» αλλά και τη «στοχοθέτηση των νεαρών μητέρων και των γηραιότερων» πολιτών.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων την μείωσης των επιδομάτων μητρότητας, των επιδομάτων ανεργίας για τα πρόσωπα 22-24 ετών (από τα 144 ευρώ στα 100) και ακόμη και την κατάργηση της κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία των εξόδων κηδείας (850 ευρώ). Ακόμη, δεν θα δίνεται αμοιβή σε εργαζόμενους του δημοσίου για τις πρώτες έξι ημέρες τυχόν άδειας τους για λόγους υγείας.


σχετικα αρθρα