Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο προϋπολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2014 δεν θα περιέχει νέους φόρους, αλλά ούτε και περικοπές στον τομέα της υγείας.

«Σεβαστήκαμε τις δεσμεύσεις μας προς τις Βρυξέλλες και για πρώτη φορά πετύχαμε έναν διπλό στόχο: ο προϋπολογισμός του δημοσίου δεν περιλαμβάνει περικοπές και νέους φόρους που απαιτεί η Ευρώπη», σημείωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο κεντροαριστερός Λέτα είπε επίσης ότι «η φορολογική πίεση πρόκειται να μειωθεί συνολικά από το 44% σήμερα στο 43,3%» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει τελικά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ των περικοπών που είχαν προβλεφθεί αρχικά σε βάρος του τομέα της υγείας».

Κατά τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης ο λόγος του δημοσίου ελλείμματος προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) το 2014, πρόκειται να μειωθεί στο 2,5% ενώ αναμένεται να ακολουθήσει καθοδική πορεία και το δημόσιο χρέος, που σήμερα βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού ενέκρινε φοροελαφρύνσεις πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία, κυρίως για τους εργοδότες που θα προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, καθώς κι ένα ανάλογο ποσό για την μείωση των φόρων και του «κόστους εργασίας» υπέρ των εργαζομένων.

Ένα ποσό ύψους 3,5 δισεκατ. ευρώ προβλέπεται να εξοικονομηθεί το 2014 από την μείωση των δαπανών των υπουργείων και της δημόσιας διοίκησης, και 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.