current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση20:19

Τερματίζει το πρόγραμμα δανεισμού τραπεζών η Μαδρίτη

Η Ισπανία σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος —φέτος—, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Λουίς ντε Γκίντος στη συνέντευξη Τύπου μετά την αποπεράτωση των εργασιών του Εκοφίν στο Λουξεμβούργο.

Δημοσίευση 20:19’
αρθρο-newpost

Η Ισπανία σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος —φέτος—, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής Λουίς ντε Γκίντος στη συνέντευξη Τύπου μετά την αποπεράτωση των εργασιών του Εκοφίν στο Λουξεμβούργο.

Η Ισπανία σκοπεύει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος —φέτος—, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος στη συνέντευξη Τύπου μετά την αποπεράτωση των εργασιών του Εκοφίν στο Λουξεμβούργο.

Η Μαδρίτη είχε δανειστεί από την ΕΕ πέρυσι 41 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των πιο προβληματικών τραπεζών της, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά λόγω της κατάρρευσης της αγοράς των ακινήτων στην Ισπανία και τον συνεπαγόμενο τεράστιο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν χορηγήσει αυτές τόσο σε κατασκευαστικές εταιρίες, όσο και σε αγοραστές ακινήτων.
Καθώς η κατάσταση των οικονομιών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου μοιάζει να οδεύει προς βελτίωση, ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Μαδρίτη θεωρείται απίθανο να ζητήσει τη χορήγηση περαιτέρω δανειακής στήριξης για τις τράπεζές της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα.

“Το κεντρικό σενάριο, και το πιο πιθανό, είναι ότι την 15η Νοεμβρίου (πρόκειται να αποφασιστεί ότι) το πρόγραμμα για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας θα φθάσει στο τέλος του”, είπε ο Ντε Γκίντος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συμμετείχαν στον δανεισμό αυτό, ανέφεραν τον περασμένο μήνα, σε μια αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν αντιστρέψει την κατάσταση, γεγονός που εξήραν..

Ωστόσο η ΕΚΤ και η Κομισιόν τόνισαν ότι η γενικότερη ασθενική κατάσταση της ισπανικής οικονομίας —η οποία αναμένεται να βγει από την διετή ύφεση που αντιμετώπισε ως τα τέλη του τρέχοντος έτους— και οι επισφάλειες οι οποίες σχετίζονται με τα δάνεια συνεχίζουν να θέτουν κινδύνους.

Όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης και οι ισπανικές θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους, αλλά και τους λεγόμενους ελέγχους αντοχής, την επόμενη χρονιά, πριν η ΕΚΤ αναλάβει εποπτικό ρόλο.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια ή αυτά που έχουν αναχρηματοδοτηθεί ενδέχεται να εξεταστούν τότε με ιδιαίτερη προσοχή, και ότι οι ισπανικές τράπεζες πρόκειται να κληθούν να εξασφαλίσουν περισσότερα ίδια κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν δυνητικές ζημίες, σύμφωνα με πηγές του τραπεζικού τομέα στην Μαδρίτη.

Το όποιο κεφαλαιακό κενό διαπιστωθεί θα είναι πιθανόν διαχειρίσιμο, αλλά ορισμένες από τις μικρότερες ισπανικές τράπεζες που έχουν ήδη κρατικοποιηθεί είναι απίθανο να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω διατραπεζικού δανεισμού, όπως συμβαίνει με αντίστοιχου μεγέθους ιδρύματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το πρόσθετο ποσό που θα χρειαστεί να βάλουν στην άκρη οι τράπεζες της χώρας θα ανέλθει σε 5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μία πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.

“Η γενική εντύπωση είναι ότι στην Ευρώπη το τραπεζικό σύστημα δεν έχει αναμορφωθεί τόσο εκτεταμένα όσο αυτό συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες… κάτι το οποίο είναι ανάμεσα στα στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ντε Γκίντος αναφερόμενος στους επικείμενους ελέγχους της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα