Η εξέλιξη της ρουμανικής οικονομίας συνιστά για τη διεθνή κοινότητα των επενδυτών ένα μεγάλο στοίχημα, μεγαλύτερο από ό,τι για πολλές άλλες γειτονικές της χώρες, αναφέρει έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, που τιτλοφορείται «Βαλκανικός τίγρης ή αδιέξοδο στα Βαλκάνια; Οι σημερινοί κίνδυνοι για το οικονομικό μέλλον της Ρουμανίας».

Στη Δύση είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη, ότι οι Ρουμάνοι είναι ένας φτωχός λαός, που ζει σε μια καθυστερημένη χώρα, όμως στα μακροοικονομικά της μεγέθη η Ρουμανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και επικαλούνται δημοσίευμα του Economist, σύμφωνα με το οποίο στη Ρουμανία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα στα 8.070 δολάρια, που αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με 7.225 δολάρια, όπου βρισκόταν πριν από λίγα χρόνια.

Τα στοιχεία για την οικονομική προοπτική της Ρουμανίας είναι πολύ ενθαρρυντικά, χάρη στη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνει ο αντιπρόεδρος (με αρμοδιότητες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη) του διεθνούς οργανισμού διαχείρισης ενεργητικού Franklin Templeton, Γκρζεγκορζ Κονιέσζνι. Ως παράδειγμα αναφέρει τις δημόσιες δαπάνες, που στη Ρουμανία αντιπροσωπεύουν ποσοστό 36% του ΑΕΠ, ένα υγιές επίπεδο σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αναδυόμενες οικονομίες. Επίσης, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Economist Intelligence Unit, το τρέχον έτος η ρουμανική οικονομία θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 2,4%, ενώ το το πρώτο τρίμηνο η χώρα είχε τον τρίτο μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ.

Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρει ότι στο επτάμηνο του 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας υποχώρησε στο 0,98% του ΑΕΠ, έναντι ετήσιου στόχου για 2,3% του ΑΕΠ, ενώ για πρώτη φορά η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Επισημαίνει δε ότι η Ρουμανία πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή, λόγω του σχετικά χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή της.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τις ΗΠΑ, για να παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, η έκθεση καταλήγει ότι η Ρουμανία βρίσκεται σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι, όπου η μία κατεύθυνση οδηγεί σε μία οικονομία τύπου «τίγρης», ευημερούσα, βασισμένη στην αγορά και οικοδομημένη σε στέρεη βάση και η άλλη κατεύθυνση σε μία Ρουμανία με το καθεστώς και τις συνθήκες ενός βαλκανικού αδιεξόδου, όπου διεφθαρμένες ηγεσίες κυβερνούν φτωχούς πληθυσμούς.

Επισημαίνει, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα καταβάλλει προσπάθειες στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της διαφθοράς, κάτι που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ρουμανικό επιχειρηματικό περιβάλλον.