current views are: 1

16 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:03

Ευρωπαϊκή ενίσχυση 134 εκατ. ευρώ για έργα του ΔΕΣΦΑ

Την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους 134 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσίευση 10:03’
αρθρο-newpost

Την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους 134 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους 134 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή έκρινε ότι η παροχή βοήθειας σε τέσσερα έργα για τη βελτίωση και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα συνάδει με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Τα έργα αυτά αποσκοπούν στην αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ελλάδα και, εμμέσως, στη μείωση των εκπομπών CO2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση συμβάλλει στην προώθηση των ενεργειακών στόχων της ΕΕ χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά της.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε: «Η συγκεκριμένη ενίσχυση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επεκτείνει και να ενισχύσει το δίκτυο φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών αερίου και θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, χάρη στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Ο ΔΕΣΦΑ είναι ο μόνος διαχειριστής μεταφοράς αερίου στην Ελλάδα. Όμως, έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους προμηθευτές αερίου πρόσβαση στο δίκτυό του.

Η χορήγηση ποσού 134 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ από εθνικούς πόρους και τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία συμβάλλει στην υλοποίηση τεσσάρων έργων υποδομής. Συγκεκριμένα, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας συμβάλλει σε μία καλύτερη εξισορρόπηση της ζήτησης αερίου στο νότιο τμήμα της χώρας και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία βελτιώνει τη ροή αερίου από βορρά προς νότο, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου. Τέλος, οι νέοι αγωγοί αερίου υψηλής πίεσης επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας σε περιοχές οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση στο φυσικό αέριο (Αλιβέρι και Άγ. Θεόδωροι-Μεγαλόπολη). Το συνολικό ποσό που θα επενδυθεί στα έργα αυτά ανέρχεται σε 414 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα έργα αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον ΔΕΣΦΑ να προσφέρει πρόσθετη ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα έργα έχουν έμμεσα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός λιγότερο ρυπαντικού καυσίμου σε περιοχές που μέχρι τώρα στηρίζονταν στο μαζούτ για την παραγωγή ενέργειας.

 


σχετικα αρθρα