Το μνημόνιο συναντίληψης με την ΤΟΤΑL SA, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, για την εμπλοκή της γαλλικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεργασίες δημιουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα μπουν και οι σχετικές υπογραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για εμπλοκή στη δημιουργία του τερματικού επιδεικνύει και η ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου ΕΝΙ SpA.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι κατά τις επαφές του στο Τελ Αβίβ συζητήθηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο, για ηλεκτροπαραγωγή και το θέμα της συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι το Ισραήλ παρουσιάστηκε θετικό, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ταμάρ.

Ο υπουργός Ενέργειας επανέλαβε με εμφαντικό τρόπο ότι ισχύει η στρατηγική της κυβέρνησης για δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου.