«Τα χρέη της Ελλάδας- ένας φαύλος κύκλος» αναφέρεται σε σχόλιο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου.

Είναι αλήθεια ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν έχει κάνει τόσες περικοπές» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Αλλά ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι ότι το κράτος δεν πληρώνει πολλούς από τους ανοιχτούς λογαριασμούς του. Και τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που μεταβιβάζονται στην Αθήνα επίσης συμβάλλουν στην απομείωση χρέους. Πρέπει να μας επιτραπεί λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα, κατά πόσον είναι βιώσιμη η σημερινή εξυγίανση. Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα προκύψει νέο χρηματοδοτικό κενό και μιλάμε για τουλάχιστον έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ» σημειώνει το δημοσίευμα.

Με αυτά τα δεδομένα ο σχολιαστής φαίνεται να υποστηρίζει ένα δραστικό κούρεμα για το ελληνικό χρέος:

«Η χορήγηση νέων δανείων θα σήμαινε και επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα επιδείνωναν το άχθος του χρέους. Το αποτέλεσμα θα ήταν η παράταση της ύφεσης και η στασιμότητα των φορολογικών εσόδων, που θα επέβαλαν τη χορήγηση νέας βοήθειας- ένας φαύλος κύκλος που εγκλωβίζει τη χώρα ακόμα περισσότερο στην παγίδα του χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται λοιπόν πιο αποφασιστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».