Η Σερβία δεν αναμένει πλέον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δώσει κατευθύνσεις για την οικονομία, αλλά η κυβέρνηση παρουσιάζει το δικό της σχέδιο, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς, γνωστοποιώντας ότι οι συνομιλίες με τον Οργανισμό θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κρστιτς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vecernje Novosti, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι "αν είχαμε συνεχίσει με τον παλιό τρόπο, θα είχαμε χτυπήσει σε τοίχο σε διάστημα μικρότερο του έτους. Κανείς δεν θα μας πίστευε πια. Θα είχαμε χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ και θα ζητούσαμε δάνειο, αλλά τότε θα ήταν υπό τους δικούς του όρους".

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι τον επόμενο χρόνο θα τερματιστούν οι συζητήσεις γύρω από μία πιθανή χρεοκοπία της Σερβίας, αν θα ακολουθήσει το ελληνικό ή το αργεντίνικο σενάριο και άλλες "αποκαλυπτικές" προβλέψεις για την οικονομία της χώρας.

"Η ουσία των νέων μέτρων βρίσκεται στο να αρχίσουν οι άνθρωποι να στηρίζονται περισσότερο στην εργασία τους, και όχι στην κυβέρνηση" είπε ο κ. Κρστιτς, προσθέτοντας ότι το να μπαίνει τέλος στην υπέρβαση των δαπανών από αξιωματούχους δε συνιστά δημαγωγία, αλλά επικράτηση της λογικής.

Ο υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι οι θετικές εξελίξεις, όπως η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι διεθνείς επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη, θα επικρατήσουν στη θεματολογία για τη Σερβία τον επόμενο χρόνο, αναδεικνύοντας την σε θετική παράδειγμα στον ευρωπαϊκό χάρτη από τα τέλη του 2014.