Ξεκίνησε χθες η διαδικασία εκκαθάρισης στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας αλουμινίου Aluminij, στην πόλη Μόσταρ στη νότια Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί του εργοστασίου μπλοκαρίστηκαν, έπειτα από σχετικό αίτημα της επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κροατικής Κοινότητας Herceg-Bosna. Ο διευθυντής της Aluminij, Ίβο Μπράντβιτσα ανακοίνωσε την πιθανότητα πτώχευσης.

Η επιχείρηση ηλεκτρισμού, πάντως, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το μπλοκάρισμα των λογαριασμών ήταν μία πράξη πολιτικού χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα των υψηλών χρεών της Aluminij προς αυτήν.

Ο κ.Μπράντβιτσα απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσιπόβιτς, τον πρόεδρο του κροατικού κοινοβουλίου Γιόσιπ Λέκο, τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς, τον αντιπρόεδρο Βέσνα Πούσιτς, τους υπουργούς Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς και Οικονομίας Ιβάν Βρντόλιακ, όπου επισημαίνει ότι η καταστροφή θα είναι συντριπτική, τόσο την Ερζεγοβίνη, όσο για την κροατική κοινότητα, αλλά και για την Κροατία.

Η κροατική κυβέρνηση έχει 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Aluminij.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ.Μπράντβιτσα είπε ότι το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της παραγωγικής μονάδας υποκινήθηκε πολιτικά, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση της κροατικής οντότητας κατέχει το 100% των μετοχών της επιχείρησης ηλεκτρισμού, καθώς και 44% της Aluminij. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, "δεν έκανε τίποτα για να διασώσει την Aluminij, παρά το ότι υπέγραψε συμφωνία με το εργοστάσιο που αφορούσε τη δέσμευση για επιδότηση της παραγωγής", ενώ απέρριψε αίτημα της Aluminij για μία παράταση εξόφλησης του χρέους, ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερα, ο διευθυντής της επιχείρησης ηλεκτρισμού, Νίκολα Κρέσιτς τόνισε, σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ότι τα κίνητρα της απόφασης να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν ήταν πολιτικά, αλλά καθαρά οικονομικά. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν ασκήθηκε κανενός είδους πολιτική πίεση σε εκείνον ή τη διοίκηση της επιχείρησης.

Το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι εξίσου υψηλές διεθνείς τιμές του πρωτογενούς αλουμινίου είχαν ως αποτέλεσμα η Aluminij να καταγράψει ζημιές ύψους 32 εκατ. ευρώ, που επιχείρησε να καλύψει με την μείωση των ιδίων κεφαλαίων της, νωρίτερα φέτος.