Ο ρυθμός του πληθωρισμού στη Ρουμανία διαμορφώθηκε στο 1,1% το Σεπτέμβριο, ίσος με το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,3%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, (Σεπτέμβριος 2012- Σεπτέμβριος 2013), η Ρουμανία κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη πληθωρισμού στην ΕΕ, με ποσοστό 4,1%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της ρουμανικής στατιστικής υπηρεσίας (INS) οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο του 2013, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού (κατά τους τελευταίους 12 μήνες) υποχώρησε στο 1,88%. Τον Αύγουστο του 2013, σύμφωνα με την INS, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 3,67%.

Σημειώνεται, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (BNR) αναθεώρησε προ ημερών προς τα κάτω- στο 3,1%- την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 3,2%. Ο στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους είναι 2,5% +/-1%.