Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση στις θέσεις της για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν έχει να προτείνει άλλο σενάριο σχετικά με την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και επιμένει στην ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών και κατόπιν στην σταδιακή εξυγίανση της εταιρείας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr αυτή τη στιγμή τα ΕΑΣ έχουν λάβει σωρεία παραγγελιών ενώ υπάρχουν και στα σκαριά παραγγελίες από ΗΠΑ και Μαρόκο που συνολικά ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και αφορούν σε πωλήσεις πυρομαχικών και του συστήματος «ΑΡΤΕΜΗΣ».

Στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερή τη θέση της και θα συζητήσει μόνο τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με την ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους.

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ στην τρόικα έχει προταθεί  να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, και συγκεκριμένα να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

Ωστόσο, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας αναβλήθηκε εκ νέου, το πιθανότερο για την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τί τελικά εξυπηρετεί η άρνηση των τροϊκανών να εξετάσουν την ελληνική πρόταση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για άμεσο λουκέτο των αμυντικών βιομηχανιών χωρίς να καταλαβαίνουν ότι η ύπαρξη των δύο αυτών εταιρειών είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να υπάρχουν.