Με τον ταχύτερο ρυθμό της φετινής χρονιάς αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, κυρίως χάρη στις επενδύσεις, αν και οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το αν θα συνεχίσει να καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη και τους επόμενους μήνες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Νο2 οικονομία του πλανήτη «έτρεξε» με ρυθμό 7,8% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επενδύσεις στη χώρα αναλογούν σε περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης, υποδηλώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στην προσπάθειά του να αναδιαρθρώσει την οικονομία προς την κατεύθυνση της κατανάλωσης.

Έχοντας επιβραδυνθεί τα οκτώ από τελευταία 10 τρίμηνα, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανάπτυξη ίσως σημειώσει νέα πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν, ενώ οι αρχές ίσως περιορίσουν την πιστωτική επέκταση μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό επτά μηνών.

Από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει επίσης πως στο εννεάμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 7,7%, διατηρώντας τη χώρα σε τροχιά επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη 7,5% το 2013.