Η πιο δύσκολη χρονιά της περιόδου του μνημονίου προέβλεψε πως θα είναι το 2014 ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, εκτιμώντας πως του χρόνου θα κορυφωθούν όλα τα προβλήματα.

Το 2014 θα γίνουν τα πιο σημαντικά βήματα για διόρθωση των προβληματικών καταστάσεων, αλλά και για τις αλλαγές που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία του τόπου, επεσήμανε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2014 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η Κύπρος έχει ήδη αντλήσει το 47% των δανείων του μνημονίου, ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι πρέπει η οικονομία να έχει αποκτήσει τη δυνατότητα να επανέλθει στις αγορές, μέχρι το 2016, που θα εξαντληθούν τα 10 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από άλλες πηγές.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μία αναπτυξιακή προσπάθεια, ιδιαιτέρως σημαντική και υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και έργων που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, όπως η αδειοδότηση για τη δημιουργία καζίνου, η δημιουργία προϋποθέσεων για φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η φορολογική σταθερότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι το 2014 θα αυξηθεί κατά μια μονάδα ο ΦΠΑ και θα αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα κατά πέντε σεντς. Επίσης, θα αυξηθούν οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 1,5%, ενώ θα μειωθούν επιπλέον κατά 3% οι μισθοί και οι συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι τα δημόσια έσοδα θα διαμορφωθούν στα 6,638 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν στα 7.565 δισ. παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 2%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογίζεται να ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ το 2014 και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4%, υπό την προϋπόθεση ότι ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού ανέλθει στο 100%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης συρρίκνωση της τάξης του 3,9% του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 και 8,7% για το 2013. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανεργία το 2014 θα φθάσει στο 19,5% θα σε σχέση με 17% το 2013 και 11,8% το 2012.