Μιλώντας και αυτός στην Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής βουλής, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, τόνισε ότι η περίοδος που διανύει ο τόπος και οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, αν και βεβαίωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Οι κίνδυνοι παραμένουν και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα», είπε ο κ. Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας το 2014 εξαιρετικά δύσκολο έτος για την οικονομία της χώρας και τους πολίτες.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του τραπεζικού τομέα το 2014, ο διοικητής της ΚΤΚ ανέφερε ότι, εξαιτίας της αναμενόμενης περαιτέρω επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, προβλέπεται πως ο τομέας θα υποστεί περαιτέρω ζημιές λόγω αυξημένων αρνητικών προβλέψεων, όπως αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της ανεργίας, μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, περιορισμό των πωλήσεων και μείωση των κερδών των επιχειρήσεων.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης, οι αναμενόμενες ζημιές προβλέπεται ότι θα καλυφθούν επαρκώς και ο τομέας θα προχωρήσει σε σταθεροποίηση και σταδιακή ανάκαμψη.