Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3675 δoλ. από το επίπεδο των 1,3692 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3667 δολάρια.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των στοιχείων που αφορούν στην ανεργία των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο λίγο πριν εκδηλωθεί δηλαδή η δημοσιονομική κρίση. Εκτιμάται ότι η παύση της λειτουργίας αρκετών ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ για περίπου δύο εβδομάδες καθώς και η απειλή χρεοκοπίας ανέκοψαν την ανάκαμψη της οικονομίας επιβραδύνοντας το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να ευνοούν το ευρώ το οποίο κερδίζει έδαφος και αναδεικνύεται σταδιακά ως η "ήρεμη δύναμη" στην ταραγμένη αγορά συναλλάγματος. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι παρά την κρίση στις ΗΠΑ το ευρώ δεν κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του έναντι του δολαρίου (1,3711 δηλ) τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρά ταύτα ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι στοιχηματίζουν πλέον ότι το ευρώ θα αγγίξει τα 1,40 δηλ. μέχρι το τέλος του έτους.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης .

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,37% από 8,34% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,84% να διαμορφωθεί στο 6,53% από 6,51% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,53%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,224%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.