Ανάπτυξη  της γερμανικής οικονομίας, πιθανότατα με μέτριο ρυθμό, διαπίστωσε για το προηγούμενο τρίμηνο η  Bundesbank και εκτίμησε ότι μέσα στο χειμώνα θα υπάρξει επιτάχυνση με τις βιομηχανικές παραγγελίες να καταγράφουν αυξητική τάση, ενώ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη στις  προοπτικές της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η οικονομία της χώρας παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2013, πριν ο ρυθμός ανάπτυξης σημειώσει, το δεύτερο τρίμηνο, αύξηση και φτάσει στο 0,7%.

Πολλοί οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η επιτάχυνση αυτή οφειλόταν στην ανάνηψη του κατασκευαστικού τομέα μετά από έναν μακρύ και βαρύ χειμώνα και αποκρύπτει την άτονη, αλλά σταθερή αναπτυξιακή προοπτική.

Ωστόσο η Bundesbank εκτιμά ότι η ανοδική τάση της οικονομίας θα παραμείνει άθικτη το χειμώνα.

«Η οικονομική παραγωγή εκτιμάται ότι αυξήθηκε το θερινό (τρίτο) τρίμηνο του 2013», ανέφερε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στο μηνιαίο της δελτίο που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα.

«Οι βιομηχανικές και κατασκευαστικές παραγγελίες όπως και οι δείκτες προσδοκιών του (ινστιτούτου) Ifo κατατείνουν στην ενίσχυση της οικονομικής τάσης το χειμερινό εξάμηνο» αναφέρει η τράπεζα και συνεχίζει.

«Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τις συνθήκες που αφορούν την ιδιωτική κατανάλωση, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκές».

Η πιο πρόσφατη έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα κατέδειξε μια ελαφριά βελτίωση, φθάνοντας πάντως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών τον Σεπτέμβριο.

Η Bundesbank παράλληλα προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων αρχίζουν να αποσυνδέονται από τις ρεαλιστικές, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν κρίνει πως δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Οι αυξήσεις των τιμών μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις. Υπολογιζόμενες με βάση πιο μακροπρόθεσμους δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι υπερεκτιμήσεις (των τιμών των ακινήτων) ενδέχεται να κυμαίνονται μεταξύ του 5 και του 10%», σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Στις ελκυστικές μεγάλες πόλεις οι αποκλίσεις φθάνουν έως και το 20%», προσέθεσε στο μηνιαίο της δελτίο η Bundesbank.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των τιμών ή ακόμη και οι κερδοσκοπικές τάσεις μπορεί να συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της αξίας των ακινήτων περιουσιών, σημείωσε, προβλέποντας πως οι τιμές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα.

Αν και οι δυνητικές μελλοντικές διορθώσεις των τιμών των ακινήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημίες στα νοικοκυριά, οι τιμές των ακινήτων στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν κρίνεται ακόμα ότι αποτελούν έναν σημαντικό μακροοικονομικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας

TAGS