current views are: 1

22 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:05

Σλοβενία: Φόρος 70% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία

Προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Σλοβενίας εισάγεται το κυβερνητικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην επιβολή φόρου 70% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. 

Δημοσίευση 11:05’
αρθρο-newpost

Προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Σλοβενίας εισάγεται το κυβερνητικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην επιβολή φόρου 70% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. 

Προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Σλοβενίας εισάγεται το κυβερνητικό σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην επιβολή φόρου 70% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. Με τις προωθούμενες αλλαγές επιχειρείται ένα πλήγμα σε εκείνους που δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί διαπιστώνουν ότι κάποιο άτομο προβαίνει σε δαπάνες που υπερβαίνουν σημαντικά τα εισοδήματα που έχει δηλώσει, θα μπορούν να του επιβάλουν επιπλέον φόρο 70% επί της διαπιστουμένης διαφοράς. 

Η πρόταση προβλέπει, παράλληλα, την επέκταση -από πέντε έως δέκα χρόνια- της περιόδου κατά την οποία οι φορολογικές αρχές δύνανται να κινήσουν τις διαδικασίες επιβολής του φόρου επί αδήλωτων εισοδημάτων. Μέχρι σήμερα τα αδήλωτα εισοδήματα φορολογούνται με το μέσο φορολογικό συντελεστή. 

«Αν κάποιος προβαίνει σε δαπάνες χωρίς να μπορεί να εξηγήσει την προέλευση (των χρημάτων), το κράτος θα παίρνει αυτό που του αναλογεί», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση της πρότασης το Σεπτέμβριο η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσεκ, διευκρινίζοντας ότι η επιβολή του υψηλού αυτού φόρου, δεν θα απαλλάσσει τον υπόχρεο από τις ποινικές του ευθύνες, καθώς πρόκειται για διαδικασίες που κινούνται παράλληλα. 

Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Η γενική διαβούλευση γίνεται κατόπιν αιτήματος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος SDS.

 


σχετικα αρθρα