Αύξηση ΦΠΑ και φόρο στα ακίνητα εξετάζει η Κροατία

Αύξηση ΦΠΑ και φόρο στα ακίνητα εξετάζει η Κροατία

Σε αναζήτηση τρόπων αύξησης των δημόσιων εσόδων βρίσκεται η κυβέρνηση της Κροατίας, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, καθώς εκτιμά ότι στο σκέλος των κρατικών δαπανών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια περικοπών.

Τα υπό εξέταση μέτρα λιτότητας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, και την προαναγγελία υπαγωγής της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στα έσοδα, η ενίσχυσή τους μπορεί να υποστηριχθεί, είτε μέσω μιας αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, είτε μέσω της εισαγωγής ενός φόρου στην ακίνητη περιουσία, ανέφερε ο κ. Λίνιτς. Επεσήμανε δε, ότι η απουσία οικονομικής ανάπτυξης συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, καθώς ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3% θα επέλυε το πρόβλημα του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κροατική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη «διόρθωση» του υπερβολικού ελλείμματος.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο