Τη συζήτηση σχετικά με τη διόρθωση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Σε δηλώσεις του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα γνωστοποίησε ότι, η αναθεώρηση του τρέχοντος προϋπολογισμού αλλά και ο σχεδιασμός εκείνου του 2014, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ντάνιελ Χιτόιου με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκεται από χθες στη χώρα και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Διευκρίνισε δε ότι για τις προωθούμενες αλλαγές, που αφορούν σε περικοπές αλλά και σε πρόσθετες παροχές, συζήτησε εκτενώς τόσο με τον κ.Χιτόιου, όσο και με τον εντεταλμένο για τον προϋπολογισμό υπουργό Λίβιου Βοϊνέα.

«Περιμένω να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους διεθνείς εταίρους και πιθανότητα την Παρασκευή θα έχουμε στην κυβέρνηση μία αρχική συζήτηση πάνω στο θέμα, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να υιοθετήσουμε τις αλλαγές. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να σταλεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου», σημείωσε ο κ.Πόντα.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2014 η ρουμανική κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τον ενιαίο φόρο στο 16%, ενώ ο ΦΠΑ πιθανότατα θα μειωθεί στην κατηγορία των τροφίμων. Μειώσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα. Περαιτέρω εξετάζονται ρυθμίσεις για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας, είτε μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω αύξησης του αφορολόγητου ορίου στο βασικό μισθό.