current views are: 1

23 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:58

Πρόστιμο στην ολλανδική Rabobank για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor

Πρόστιμο ύψος σχεδόν 1 δισ. δολαρίων αναμένεται να επιβληθεί στην ολλανδική τράπεζα Rabobank την επόμενη εβδομάδα για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor).

Δημοσίευση 09:58’
αρθρο-newpost

Πρόστιμο ύψος σχεδόν 1 δισ. δολαρίων αναμένεται να επιβληθεί στην ολλανδική τράπεζα Rabobank την επόμενη εβδομάδα για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor).

Πρόστιμο ύψος σχεδόν 1 δισ. δολαρίων αναμένεται να επιβληθεί στην ολλανδική τράπεζα Rabobank την επόμενη εβδομάδα για χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor) και άλλων διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να τιμωρούν τους αρχιτέκτονες του σκανδάλου που κλόνισε την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Τρία πρόσωπα, που έχουν γνώση του θέματος, επιβεβαίωσαν το ύψος του πιθανού προστίμου, το οποίο είναι υψηλότερο απ’ ότι αναμενόταν και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταβάλει χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων. 

Τρεις τράπεζες και μία χρηματιστηριακή εταιρεία έχουν προχωρήσει έως σήμερα σε διακανονισμό των κατηγοριών για συμμετοχή τους στη χειραγώγηση του Libor και άλλων διατραπεζικών επιτοκίων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως μεγέθη αναφοράς για ένα φάσμα χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Η ελβετική τράπεζα UBS πλήρωσε πέρυσι ένα πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,5 δις. δολαρίων, ενώ η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP πλήρωσε 55 εκατ. στερλίνες τον περασμένο μήνα. Η βρετανική τράπεζα Barclays πλήρωσε πρόστιμο 290 εκατ. στερλινών πέρυσι και η επίσης βρετανική Royal Bank of Scotland 390 εκατ. στερλίνες φέτος.

Ένα μη αναμενόμενα μεγάλο πρόστιμο στη Rabobank θα ανησυχήσει τις άλλες τράπεζες που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο και δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε διακανονισμό με τις ρυθμιστικές Αρχές. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Φαίνεται να υποδηλώνει μία κλιμάκωση των κυρώσεων», δήλωσε ένας δικηγόρος.

Ο διακανονισμός της Rabobank πρόκειται να γίνει με τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές καθώς και με την ολλανδική κεντρική τράπεζα, αν και η τελευταία δεν αναμένεται να επιβάλει σημαντικό μέρος του προστίμου.


σχετικα αρθρα