Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ανησυχεί για το επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ και δεν έχει κάποιο στόχο για αυτή, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιέργκ 'Ασμουσεν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Σε μεσοσταθμικούς ονομαστικούς και πραγματικούς όρους, που είναι αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία, είμαστε σε ένα εύρος που έχουμε δει στα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο 'Ασμουσεν. «(Η ισοτιμία του ευρώ) με απασχολεί μόνο στο βαθμό που αποτελεί ένα από τα στοιχεία για την πρόβλεψη του πληθωρισμού», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ρητό στόχο για την ισοτιμία».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό δανεισμό στις επιχειρήσεις, ο 'Ασμουσεν δήλωσε ότι ο έλεγχος του ενεργητικού και οι ασκήσεις αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ θα είναι πολύ σημαντικές. «Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ… Πιστεύω ότι η χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία θα επανέλθει στα επίπεδα που θέλουμε, μόνο όταν θα έχουμε καθαρούς τραπεζικούς ισολογισμούς», είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία που θα επιβληθεί στα πιστωτικά ιδρύματα.

Παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνια - «ας πούμε 10 χρόνια», είπε - ώστε το ταμείο αυτό να συγκεντρώνει επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους. «Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες», είπε ο 'Ασμουσεν, προσθέτοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) μπορεί να αναλάβει το έργο αυτό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι χρειάζεται (για τον σκοπό αυτό) μία αλλαγή στη συνθήκη του ΕΜΣ, αλλά απέρριψε την άποψη, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία, ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ. «Χρειάζεται αλλαγή στη συνθήκη του ΕΜΣ, αυτό είναι μικρότερο εμπόδιο από την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι αυτό είναι εφικτό πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».