Σάλο έχει προκαλέσει στις τάξεις των εργαζομένων η βόμβα που απασφάλισε χθες από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος στην ουσία προανήγγειλε αύξηση του μηνιαίου ορίου απολύσεων, από το 5% που ισχύει σήμερα.

«Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) να εκπονήσει μελέτη, η οποία παραδίδεται εντός του Νοεμβρίου και θα απαντά στο ερώτημα εάν οι συνθήκες είναι πρόσφορες, ώστε να απελευθερωθούν οι απολύσεις στη χώρα.

«Οι έκτακτες συνθήκες χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Σωστά απαντά ο επίτροπος. Θα πρέπει να εξετάσουμε τη διαδικασία με βάση την οποία υποβάλλεται το αίτημα των ομαδικών απολύσεων και να δούμε το ζήτημα της επίκλησης της οικονομικής βιωσιμότητας από επιχειρήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε την περίπτωση της αλυσίδας Sprider Stores, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση πρέπει πράγματι να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατηγορία εργαζομένων και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Για τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που φαίνεται να αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα σε μαζικότερες απολύσεις, (λόγω των συχνωνεύσεων που άφησαν τράπεζες ακόμη και με τέσσερα υποκαταστήματα στην ίδια περιοχή) η μέρα που ξημέρωσε έφερε ανασφάλεια και απόγνωση.

«Αν αυξηθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων απολύσεων, θα φεύγουν για παράδειγμα 40 άτομα το μήνα, αντί για 15 που ισχύει τώρα. Να περιμένουν όμως ότι κάθε μήνα θα γίνεται κόλαση στις τράπεζες. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», προειδοποιεί μέσω του newpost.gr ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος.

Συγκεκριμένα για την Εθνική, η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που προβλέπει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις για  οικονομοτεχνικούς λόγους έως το τέλος του 2015, δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους εργαζόμενους. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις μαζικές απολύσεις. Το 2015, που τελειώνει η δική μας προστασία είναι δίπλα, μας αφορά και εμάς το θέμα», υποστήριξε στο newpost.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ), Γιώργος Γιαννακόπουλος, σχολιάζοντας παράλληλα πως «θέλουν να κάνουν τη χώρα Ουγκάντα και να μας εντάξουν στην… αφρικανική ένωση, αντί για την ευρωπαϊκή».

Σχολιάζοντας τη μη κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς, την οποία επικαλέστηκε ο υφυπουργός, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ανταπάντησε:

«Τα περί αύξησης του ορίου απολύσεων είναι ανοησίες. Στην αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα όπου οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,6 εκ., η ύφεση καλπάζει και ήδη έχει χαθεί το 25% του εισοδήματος των πολιτών, να ψηφίζονται και να προτείνονται νόμοι που διευκολύνουν την αύξηση της ανεργίας και να υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης. Αυτοί που απεργάζονται τέτοια σχέδια, θέλουν το κακό της χώρας».

Τα κακά μαντάτα για την απελευθέρωση απολύσεων, έφτασαν και στην Πάρνηθα, ξεσηκώνοντας τους 1050 εργαζόμενους του Καζίνο.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάνε ολοταχώς για μαχαίρι», καταθέτει στο newpost.gr ο πρόεδρος του σωματείου, Μένιος Τσουραπάς, εκτιμώντας ότι η ένταξη της επιχείρησης σε σχέδιο αναδιάρθρωσης θα προκαλέσει επιπλέον και εκτεταμένο κουτσούρεμα στις αποζημιώσεις των απολυθέντων.