Απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν, πάντως, ότι παραμένει άθικτη η τάση για μια σταθερή ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, υποχώρησε στις 107,4 μονάδες, έναντι μια αύξησης στις 108,0 μονάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Τον Σεπτέμβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 107,7 μονάδες.

Οι εταιρείες τις οποίες εξέτασε το Ifo στη μηνιαία έρευνά του εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο απαισιόδοξες για την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση, με τον σχετικό επιμέρους δείκτη να υποχωρεί στις 111,3 μονάδες από τις 111,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου. 

Εμφανίστηκαν επίσης πιο απαισιόδοξες σχετικά με τις μελλοντικές τους προοπτικές, όπου ο επιμέρους δείκτης μειώθηκε στις 103,6 μονάδες από τις 104,2 μονάδες.

«Οι πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ και την Ιταλία επηρέασαν κατά πάσα πιθανότητα το κλίμα», σχολίασε οικονομολόγος στην KfW, σημειώνοντας ωστόσο πως «η ανοδική τάση παραμένει άθικτη» και πως η Γερμανία «παραμένει στον δρόμο της ανάκαμψης».

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ifo, το ευρώ σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου.