Συνήγοροι του δημοσίου της Αργεντινής απηύθυναν έκκληση στο εφετείο της Νέας Υόρκης να αναστείλει  την εκτέλεση της απόφασής του που επιβάλει την άμεση καταβολή 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (963 εκατομμυρίων ευρώ) σε επενδυτικά ταμεία τα οποία είχαν αρνηθεί να δεχθούν την απόφαση της χώρας να μην πληρώσει μέρος του χρέους της το 2002. 

Το Μπουένος Άιρες ζήτησε από το Εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης να μην διατάξει την άμεση εκτέλεση της απόφασης έως ότου η υπόθεση να φθάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Αργεντινή η οποία έπειτα από χρόνια κακοδιαχείρισης της οικονομίας της προέβη σε μονομερή αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το 2002 κατάφερε να εξασφαλίσει ένα κούρεμα περίπου 25% μέχρι το 2010. Ωστόσο δεν συμφώνησαν όλοι οι διεθνείς δανειστές με αποτέλεσμα επενδυτικοί οίκοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων τους.

Από τότε η Αργεντινή βρίσκεται σε μια διαμάχη που ξεπερνά τη δεκαετία  Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και ένα δευτεροβάθμιο αμερικανικό δικαστήριο έχουν αποφανθεί ότι η άρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τους ομολογιούχους που δεν αντάλλαξαν τους τίτλους τους με νέο χρέος, ενώ την ίδια στιγμή συνέχισε να εξυπηρετεί κανονικά τα νέα ομόλογα, παραβίασε την υπόσχεση για ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών.

 

 

Σε περίπτωση που η αμερικανική δικαιοσύνη επιβάλει άμεση εκτέλεση της ποινής η Αργεντινή θα μπορούσε να τεθεί και πάλι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη χώρα στο μέλλον ζητήσει αναθεώρηση του χρέους της.