Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Στην Αθήνα επιστρέφουν την Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου από την Τρίτη να αρχίσουν και πάλι τον έλεγχό τους στα ελληνικά κιτάπια. Στο υπουργείο οικονομικών επικρατεί πυρετός διεργασιών γιατί πέραν την ελληνικής αντίστασης για «όχι άλλα μέτρα», τα μέτρα τελικά όπως ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας θα ληφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα πλάνο στα χέρια της το οποίο και θα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αν και έχουν δώσει τελεσίγραφο πως θα επιστρέψουν στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, τελικά η επιστροφή τους υπολογίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.

Η αρνητική αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο λήψης νεων μέτρων πάντως έχει πυροδοτήσει το κλίμα με τους δανειστές. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην "Bild", με τις οποίες ζητά από την Αθήνα να κάνει κι άλλα και απορρίπτει το κούρεμα του χρέους, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ τονίστηκε ότι εάν απαιτηθούν μέτρα αυτά δεν θα αφορούν σε οριζόντιες περικοπές δηλαδή μισθούς και συντάξεις αλλά σε παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν λέει «όχι» σε νέα μέτρα αλλά αντιδρά στο ύψος αυτών αφού υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

«Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ της τρόικας» τονίζει στη δήλωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας και εξηγεί «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν» δίνοντας το στίγμα των νέων περικοπών. «Αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν» είπε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση Στουρνάρα ότι το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να «μαζέψει» το ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει την περικοπή δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την εντατικότερη συλλογή των μη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών. Με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν και πάλι ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά πως η κάλυψη των 500 εκατ. ευρώ είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Συγκεκριμένα η καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση θα φέρει στα ταμεία του κράτους το προβλεπόμενο ποσό.

Η πορεία των προαπαιτούμενων για τη δόση

Σε εκκρεμότητα παραμένουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ καθώς και ο κώδικας των δικηγόρων. 

Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να εγκριθεί από Euro Working Group η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όμως το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανατράπηκε και πλέον η δόση αναμένεται να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της Συνόδου στις Βρυξέλλες, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ. Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για τα ΕΑΣ με την τρόικα να επιμένει στο λουκέτο και την ελληνική πλευρά στην σταδιακή εξυγίανση της εταιρείας, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.  

Όσον αφορά στο τέταρτο προαπαιτούμενο για τον Κώδικα των Δικηγόρων η τρόικα εκτιμά πως το ζήτημα αυτό έχει προχωρήσει με την προσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά και αυτό όχι όπως έχει συμφωνηθεί.