Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του Ισημερινού θα επιταχυνθεί φθάνοντας έως και το 5,1% το 2014, παρά το γεγονός ότι αναμένεται μείωση των εσόδων από τον τομέα του πετρελαίου, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 3,2%, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα.

Η κυβέρνηση του Κορέα υπολογίζει ότι το 2013 η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 3,7% ως 4%. Στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή, ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας είπε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το 2014 είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί από 4,5% ως 5,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του Ισημερινού.

«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε στο υψηλότερο όριο, σε μια ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ισημερινού, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση μειώθηκε σε 1,71% τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση δηλώνει βέβαιη πως μπορεί να ξεπεράσει το στόχο να τον μειώσει στο 3,93% για το σύνολο του έτους.

Ο Κορέα είπε ότι οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας του θα ήταν καλύτερες αν δεν συνεχίζονταν τα έργα συντήρησης που έχουν αναστείλει την λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου του κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ.

Οι εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου Εσμεράλδα, παραγωγικής δυναμικότητας 110.000 βαρελιών την ημέρα, άρχισαν τον Σεπτέμβριο κι αναμένεται να διαρκέσουν μήνες. Υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν 750 εκατ. δολάρια.
«Τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν ξανά λόγω της αναστολής της λειτουργίας του διυλιστηρίου που εκσυγχρονίζουμε. Χρειάστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετούς μήνες κι αυτό θα μειώσει τις εγχώριες πωλήσεις καυσίμων», επισήμανε ο Κορέα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε επίσης ότι το έλλειμμα το 2014 αναμένεται να φθάσει τα 5,275 δισ. δολάρια και να είναι υψηλότερο από το έλλειμμα για το 2013, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5.050 δισ. δολάρια, προσθέτοντας ότι είναι εξασφαλισμένη η αναχρηματοδότησή του.

Τα ποσά αυτά, είπε, προορίζονται για έργα υποδομής, τους τομείς της παιδείας και της υγείας. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για τα κυβερνητικά σχέδια για τις δημόσιες δαπάνες το 2014, ούτε διευκρίνισε πώς σχεδιάζεται να αναχρηματοδοτηθεί το έλλειμμα.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση κρατικών ομολόγων —ίσως φέτος ή το πρώτο τρίμηνο του 2014—, επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές πέντε χρόνια αφού κήρυξε αθέτηση πληρωμών για αξιόγραφα αξίας 3,2 δισεκ. δολαρίων αν και ήταν σε θέση να τα αποπληρώσει, διότι έκρινε ότι επρόκειτο για επαχθές χρέος.

Ο Κορέα είπε επίσης ότι ο σημερινός λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας —24%— είναι από τους χαμηλότερους στην ιστορία της χώρας.