Το πετρέλαιο είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο, για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών, παρά τον δυσθεώρητο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα καυσόξυλα, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2011- Σεπτεμβρίου 2012.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό ρεκόρ 60,3% ο «μαύρος χρυσός» κατέχει τα πρωτεία χρήσης για την θέρμανση των κατοικιών, αλλά και το μαγείρεμα και την παραγωγή ζεστού νερού. Δεύτερη θέση ενεργειακής πηγής στα νοικοκυριά της χώρας καταλαμβάνουν τα ξύλα καύσης (23,8%), ενώ η χρήση του φυσικού αερίου παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (7,4%).

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι το 85,9% της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά, αφορά στην θέρμανση των κατοικιών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μία στις δύο κατασκευές δεν διαθέτει θερμομόνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε μόνιμες κατοικίες (χρησιμοποιούνται τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο), προκύπτει ότι το 43,7% των κατοικιών έχει κατασκευαστεί στις δεκαετίες '60 και '70, ενώ μόλις το 18,6% από το 2000 και μετά.

Ειδικά για την θέρμανση, τα νοικοκυριά επιλέγουν πετρέλαιο σε ποσοστό 63,8%, ηλεκτρικό ρεύμα σε ποσοστό 12,4%, βιομάζα, δηλαδή καυσόξυλα, πελλέτες, μπριγκέτες, γεωργικά και δασικά υπολείμματα σε ποσοστό 12% και φυσικό αέριο 8,7%.

Τρία στα δέκα νοικοκυριά χρησιμοποιούν εκτός του κύριου συστήματος θέρμανσης και κάποιο συμπληρωματικό σύστημα, το οποίο είναι, κυρίως, το τζάκι (32,3% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν συμπληρωματικό σύστημα θέρμανσης), ανεξάρτητες μονάδες κλιματισμού (28,2%) και φορητές ηλεκτρικές συσκευές, όπως ηλεκτρική σόμπα, αερόθερμο, καλοριφέρ (26,5%).