Εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και της ελεγχόμενης από το Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι εταιρείας επενδύσεων «Mubadala», για τη δημιουργία στη Σερβία εργοστασίου παραγωγής τμημάτων αεροσκαφών, γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Πρόκειται για ένα εργοστάσιο εξαρτημάτων για αεροσκάφη τύπου Boeing και Airbus, το οποίο υπολογίζεται ότι θα απασχολεί περί τα 600 άτομα. Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στην τοποθεσία, στην πόλη Ζέμουν, που εντάσσεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βελιγραδίου, καθώς θεώρησαν (οι επενδυτές) σημαντικό να βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, διαφορετικά θα μπορούσε να επιλεγεί μία τοποθεσία σε μία λιγότερο αναπτυγμένη περιοχή και ένα λιγότερο αναπτυγμένο τμήμα της Σερβίας», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ.Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβίας κατά την διάρκεια της παραμονής του στα ΗΑΕ θα έχει επαφές με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ και εκπροσώπους της Mubadala.

Ο κ.Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα αντεπεξέλθει στους τεχνικούς όρους της συμφωνίας. «Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, όμως πέραν όλων επιθυμούν μία υγιή συνεργασία. Δεν διαθέτουμε μεγάλη τεχνογνωσία όσον αφορά στον εξοπλισμό, όμως μπορούμε να παρέχουμε τη γη, τις υποδομές. Θα αφήσουμε σε εκείνους ό,τι έχει να κάνει με την υψηλή τεχνολογία και αυτός είναι ο τρόπος που θα μάθουμε και εμείς», σημείωσε.